اینجا دربارۀ پارامترهای الکتریکی مهم کابل های برق خواهیم گفت. این مقادیر در انتخاب، بهره برداری، تمایز کیفی و پایش طول عمر کابلها به کار میروند.
فهرست محتوا:
هنگامی که پیرامون کابلهای برق گفت و گو میکنیم، ویژگیهای چندگانه ای از آنها مطرح میشوند. این مشخصات را میتوان در گروههای الکتریکی، فیزیکی، مکانیکی، شیمیایی و … تعریف کرد. اینجا قصد داریم از سنجه های الکتریکی این کابلها بگوییم.
پارامترهای الکتریکی کابلهای برق
- ولتاژ اسمی: ولتاژی که کابل بر اساس آن طراحی و تولید میشود و میتواند به طور دائم با آن ولتاژ کار کند. در کابلهای قدرت معمولاً این ولتاژ به صورت U0/U تعریف و درج میگردد.
- ولتاژ بیشینه: با نماد Um معرفی میشود. این عدد بیشترین ولتاژ سیستم را معرفی میکند که کابل قادر به تحمل آن خواهد بود.
- مقاومت الکتریکی DC: مقاومت اُهمی رسانای کابل برق را در دمای 20 درجۀ سلسیوس نشان میدهد. این مقاومت به جنس و سطح مقطع هادی کابل بستگی دارد و تأثیرات عبور جریان الکتریکی متناوب در اندازه گیری آن لحاظ نمیشود. با واحد Ω/Km در جداول استانداردهایی مانند IEC 60228 ثبت شده اند.
- مقاومت الکتریکی AC: این پارامتر از پارامترهای الکتریکی کابل برق دربارۀ کابلهایی که در سیستم برق جریان متناوب کار میکنند صادق خواهد بود. با در نظر گرفتن ضرایبی مانندِ: اثر مجاورت کابلها، اثر پوستی، تلفات روکش و تلفات آرمر در کابلهای زره دار، مقاومت AC بیشتر از DC خواهد شد. با واحد Ω/Km در حداکثر دمای مجاز رسانای کابل در کار عادی (70 C° برای عایق PVC و 90 درجۀ سلسیوس برای عایق XLPE) و با در نظر گرفتن شرایط نصب کابل، سنجش میگردد.
- اندوکتانس: با توجه به ایجاد خاصیت مغناطیسی در زمان عبور جریان الکتریکی از کابلها، اندوکتانس آنها قابل محاسبه خواهد بود.
- راکتانس سلفی: در کابلهای قدرت جریان متناوب، راکتانس القایی با واحد اُهم/کیلومتر و با در نظر گرفتن شرایط نصب کابلهای تک هادی (فلت یا مثلثی) در کاتالوگ یا دیتاشیت کابلهای برق درج میشود. امپدانس کابلهای برق AC، حاصل جمع برداری مقاومت یا رزیستانس AC و راکتانس آنها خواهد بود.
- خاصیت خازنی کابل قدرت: با یکای میکرو فاراد/کیلومتر محاسبه و اعلام میگردد.
- حداکثر جریان مجاز: بر مبنای جنس هادی و عایق کابل، تعداد هادیها، محل و دمای محیط و چگونگی نصب، معین میشود.
- شاخص افت ولتاژ: با واحد mV/A.m و در نظر گرفتن شکل نصب، ضریب قدرت و فرکانس شبکۀ برق تعیین میگردد.
- جریان اتصال کوتاه: در تعیین سایز مناسب کابهای فشار متوسط و فشار قوی بسیار مؤثر است.
- مقاومت عایقی: با یکای مگا اُهم/کیلومتر برای عایق کابل محاسبه یا اندازه گیری میشود.
- تلفات عایقی: با واحد وات بر کیلومتر برای کابلهای AC قابل محاسبه است.
- تانژانت دلتا: آزمون Tan δ کابل قدرت، اغلب برای پیش بینی متوسط عمر باقیماندۀ کابل و تعیین زمان تعمیر یا تعویض آن انجام میشود.