سیم و کابل کلاس 1 را از منظر دسته بندی بر پایه نوع رسانای آنها تعریف میکنیم. پس از آن، از چگونگی تأمین و تحویل این محصولات به شما خواهیم گفت.
منظور از هادی Class 1 چیست؟
تنوع و تغییر در شکل یا کلاس هادیها، بیشتر با هدف دستیابی به ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی متفاوت و مورد نظر ایجاد شده اند. در صنعت سیم و کابل، شکلهای گوناگونی از رسانا ساخته میشوند که چهار مورد از آنها کاربرد گسترده ای دارند. این 4 کلاس عبارتند از:
- هادی کلاس یک
- رسانای کلاس 2
- هادی کلاس پنج
- رسانای کلاس 6
منظور از هادی کلاس 1، همان هادیهای تک مفتول است که غالباً از سرشت مس هستند. در گفت و گوهای عمومی ایرانیان، از لغات مفتولی، خشک، میله ای و استخوانی برای اشاره به همین کلاس از رساناهای سیم و کابلها استفاده میگردد.
همان طور که در تصویر بالا مشاهده میفرمایید، در هر رسانای کلاس 1، تنها یک مفتول وجود دارد. این در حالیست که هادیهای کلاسهای دیگر دارای تعداد بیشتری مفتول در سایز و سطح مقطع یکسان هستند.
ویژگیهای سیم و کابل کلاس 1
استفاده از رسانای کلاس یک در سیم و کابلها، ویژگیهایی را به آنها میبخشد. دسته ای از این خصوصیات را میشود به عنوان مزیت معرفی نمود و گروهی دیگر را محدودیت نامگذاری کرد.
از مزایای انواع سیم و کابل مسی با هادی مفتولی کلاس یک میتوان به هدایت الکتریکی خیلی خوب (یعنی مقاومت الکتریکی کم)، استحکام فیزیکی و مکانیکی مطلوب، ثبات در نقاط ارتباطی و اتصالات و مقاومت خوب در برابر خوردگی اشاره نمود.
انعطاف پذیری کمتر یا حداقل شعاع خمش بیشتر نسبت به دیگر کلاسها نیز بزرگترین محدودیت سیم و کابل مفتولی خواهد بود. اساساً به همین دلیل است که از کلمه خشک برای معرفی این محصولات استفاده میکنند.
با توجه به همین ویژگیها، معمولاً از رسانای کلاس 1 در سیم و کابلهای نصب ثابت استفاده میگردد و هر جا که انعطاف پذیری و نرمی در اولویت باشد، به سراغ سیم و کابلهای افشان کلاس 5 یا 6 خواهیم رفت. کابل کلاس 2 یا نیمه افشان (مفتولی تابیده یا استرند شده)، از نظر مشخصات مذکور، در حد میانۀ کلاسهای پنج و یک جای میگیرد.
هادی تک مفتولی بیشتر به شکل گرد ساخته میشود که با حروف re در مشخصات سیم و کابلها به آن اشاره میکنند.
انواع سیم و کابل با رسانای کلاس 1
حالیا نگاهی خواهیم داشت بر انواع سیم و کابلهایی که بر اساس استانداردهای مرجع، با رسانای تک مفتولی تولید میگردند:
- سیم برق و ارت مسی از سایز 1.5×1 تا 10×1 میلیمتر مربع
- کابل برق مفتولی مسی معمولی 300/500 ولت 2، 3، 4 و 5 رشته با سطح مقطع 1.5 تا 10 mm²
- کابلهای قدرت زمینی مفتولی مسی 0.6/1 کیلو ولت 2 تا 5 رشته با سطح مقاطع 1.5 تا 10 mm²
- کابل کنسنتریک مسی 600/1000 ولت کیلو ولت سایزهای 6/6×1 و 10/10×1
- کابلهای برق زمینی مسی زره دار 0.6/1 کیلوولت 2 تا 5 رشته با سطح مقطع 1.5 تا 10 Sq.mm
- کابل کنترل مفتولی مسی 0.6/1 کیلو ولت 7 تا 60 رشته با سطح مقاطع 1.5 و 2.5 mm²
- کابل کنترل مسی مفتولی زمینی زره دار 0.6/1 KV با سایز 1.5 و 2.5 میلیمتر مربع
- کابلهای تلفن مسی مفتولی با قطرهای 0.4، 0.5 و 0.6 mm
- کابلهای شبکه Cat 5E، Cat 6، Cat 6A با چهار زوج رشتۀ مسی مفتولی
- کابل KNX دو زوج 0.8 میلیمتری مفتولی مسی
- کابلهای کواکسیال با رسانای مرکزی مفتولی مسی مانند 2.5C-2V، 3C-2V، 4.5C-2V، RG59، RG6
- کابل های فایر آلارم و فایر رزیستنت 2، 3 و 4 رشته با سطح مقطع 1.5 و 2.5 mm² مفتولی مسی
در مورد کابلهای قدرت، گفتن این نکته خالی از لطف نیست که در سایزهای 16 میلیمتر مربع و بالاتر که در فهرست بالا به آنها اشاره نشد، اکثراً از هادیهای نیمه افشان کلاس 2 استفاده میگردد.
قطر و مقاومت الکتریکی هادی مفتولی
در جدول پایین، قطر رسانای مسی کلاس 1 غیر اندود را برای سایزهای مختلف به همراه حداکثر مقاومت الکتریکی آنها بر مبنای استاندارد های IEC 60228 و INSO 3084، مشاهده میفرمایید:
فروش سیم و کابل کلاس 1
همه انواع سیم و کابل با رسانای کلاس یک که در این بخش به حضور شما مخاطبین محترم شناسانده شدند، از سوی این مجموعه ارائه و تحویل میگردند. تطابق محصولات با استانداردهای ملی و جهانی، اولین ویژگی در پیشنهادهای ارائه شده خواهد بود.
البته به وجود حداقلها بسنده نمیکنیم و تلاش ما بر مدار تحویل و ارسال محصولات ممتاز و درجه یک برای مشتریانیست که آگاهانه در پی انتخاب و تهیه سیم و کابل مرغوب هستند.