کابل برق 20 کیلو ولت با رسانای مسی یا آلومینیومی و عایق پلی اتیلن کراسلینک، پر فروش ترین کابل در بازار کابلهای فشار متوسط ایران است. با شما از مشخصات و انواع این محصول خواهیم گفت.
کابل های برق فشار متوسط
ولتاژ، یکی از پارامترهای مهم برق است. بنابراین، هنگامی که از کابل برق میگوییم، موضوع ولتاژ اسمی آن نیز از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود.
مطابق استانداردها، سطوح مختلف ولتاژی تعریف و تدوین شده اند. در شبکه توزیع برق اولیه (فشار متوسط) ایران، رده ولتاژهای 11، 20 و 33 کیلو ولت وجود دارند. ولتاژهای 11 و مخصوصاً 33 کیلوولت، تنها در شبکه عمومی بخش جنوبغرب ایران استفاده شده اند و خطوط توزیع برق MV در دیگر بخشهای کشور، با ولتاژ 20 کیلو ولت است.
بر این مبنا، تقاضا برای انواع کابل 20 کیلو ولت بسیار بیشتر از دیگر کابلهای Medium Voltage در ایران است. ولتاژ نامی این کابل به شکل (24)12/20 کیلوولت (KV) نیز درج میگردد. مفهومش از این قرار است:
- عدد 12: ولتاژ اسمی فاز به زمین میباشد.
- عدد 20: ولتاژ اسمی فاز به فاز است.
- عدد 24 داخل پرانتز: حداکثر ولتاژ قابل تحمل کابل خواهد بود.
کابل کراسلینک 20 کیلو ولت
مقصود از واژه کراسلینک در نام این کابل، اشاره به جنس عایق این کابلهاست. آمیزه عایقی پلی اتیلن (PE) طی فرآیندی موسوم به کراسلینک کردن، به کمپوند پلی اتیلن کراسلینک یا XLPE تبدیل میشود. امروزه، این فرایند به روش CCV صورت میپذیرد.
مزایای XLPE سبب شده که در بسیاری از کشورها، کابلهای قدرت فشار متوسط و فشار قوی با این عایق طراحی و تولید گردند.
افزون بر رسانا و عایق، کابلهای 20 KV دارای اجزای دیگری نیز هستند. در پاراگراف بعدی به همین موضوع میپردازیم.
لایه های کابل 20 کیلو ولت
اجزای اصلی کابلهای بیست کیلوولت رایج از درون به سمت بیرون آنها عبارتند از:
- رسانا یا هادی کابل: جریان الکتریسیته در این بخش جاری میشود. مطابق با استاندارد جهانی و ملی، از فلز مس و آلومینیوم با مشخصات معین میتوان به عنوان هادی این گروه از کابلها استفاده کرد.
- اسکرین نیمه رسانای درونی: این بخش، برای یکنواخت کردن توزیع بارهای الکتریکی استفاده میشود تا از تجمع بارها در یک نقطه و ایجاد تخلیه الکتریکی در آن محل، جلوگیری شود.
- عایق کابل: همانطور که گفتیم، اکثر کابل های برق 20 کیلو ولت امروزی با عایق کراسلینک پلی اتیلن تولید میگردند. این بخش، رسانای کابل را از دیدگاه الکتریکی نسبت به اجزای بیرونی و محیط خارج از کابل، ایزوله مینماید.
- نیمه هادی بیرونی (معروف به گرافیت) : کارکرد این بخش مانند همان لایه نیمه رسانای درونیست. بر روی عایق کابل، معمولاً نیمه هادی به شکل اکسترودی (تزریقی) و نوار پوشش میشود.
- اسکرین فلزی یا همان شیلد: برای حفاظت الکتریکی از کابلهای جریان متناوب (AC)، از شیلد استفاده میشود. اغلب اسکرین فلزی متشکل از سیمهای مسیست. میتوان از نوار مسی یا ترکیبی از سیم و نوار هم استفاده کرد. این شیلد در زمان نصب کابلها از یک سو یا از هر دو طرف، به زمین متصل میگردد.
- پوشش میانی: اگر کابل از نوع سه رشته و یا زره دار باشد، از یک پوشش میانی در کابل استفاده میگردد. جنس این پوشش غالباً پی وی سی خواهد بود.
- زره یا آرمور: نقش زره در کابلها، افزایش استقامت مکانیکی آنهاست. اگر تنشها و آسیبهایی مانند فشار و ضربه در محل نصب کابلها وجود دارد، میتوان کابل 20 کیلوولت زره دار را انتخاب نمود. آرمور به شکل سیم یا نوار است و جنس آن در کابلهای تک کور از آلومینیوم و در کابلهای سه کُر از فولاد گالوانیزه خواهد بود.
- روکش یا پوشش نهایی: روکش نهایی کابل از تمامی اجزای داخلی محافظت میکند و آنها را در کنار یکدیگر نگاه میدارد. در کابلهای 20 KV معمولاً از آمیزه متناسب ترموپلاستیک PVC قرمز رنگ در بخش پوشش نهایی استفاده میشود. مطابق سفارش میتوان متریال دیگری مانند PE مشکی رنگ یا آمیزه بدون هالوژن و کم دود را نیز در این بخش به کار برد.
کدهای شناسایی کابل فشار متوسط
برای شناسایی کابلهای فشار متوسط از کدها یا نشانه های اختصاری استفاده میشود؛ مثلاً:
- N2XSY: تک رشته مسی بدون زره
- NA2XSY: مونو فاز آلومینیومی بدون آرمور
- N2XSYRY: سه کور مسی با زره سیمی
- N2XSYBY: کابل 3 Core مسی با آرمر نواری
- NA2XSYBY: کابل Single Core آلومینیومی با آرمر نواری
- N2XSEY: کابل Three Core مسی بدون آرمر
- NA2XSEY: کابل سه رشته آلومینیومی بدون زره
- N2XSEYRY: سه فاز مسی با آرمور مفتولی
- NA2XSEYRY: کابل 3 فاز آلومینیومی با زره سیمی
این حروف، نمایانگر نکات زیر هستند:
- N : استاندارد DIN/VDE
- – : هادی مسی
- A : هادی آلومینیومی
- 2X : عایق پلی اتیلن کراسلینک
- S : اسکرین یا شیلد مسی
- SE : شیلد مسی مستقل برای هر Core در کابلهای سه کُر
- R : زره یا آرمر سیمی
- B : زره نواری
- Y : روکش پی وی سی
- 2Y: روکش PE
- H: روکش هالوژن فری
سایز های کابل 20 کیلو ولت
در ایران، کابلهای 20 کیلوولت اغلب به صورت سینگل کور درخواست میشوند و سهم کابلهای سه کُر کمتر است. بر این اساس، سایز کابلهای تک هسته مسی و آلومینیومی رایج عبارتند از:
- (16)35×1، (16)50×1
- (16)70×1، (16)95×1
- (16) 120×1، (25)150×1
- (25)185×1، (25)240×1
- (25)300×1، (35)400×1
- (35)500×1 و (35)630×1
عدد یک یعنی کابل تک کُر است. عدد بعد از علامت × نیز سطح مقطع رسانای کابل را با واحد میلیمتر مربع نشان میدهد. رقم داخل پرانتر به سطح مقطع مجموع سیمهای مسی شیلد اشاره دارد. سطح مقطع شیلد بر مبنای سایز هادی اصلی کابل و ولتاژ اسمی آن انتخاب میشود و امکان تغییر آن بر اساس سفارش مشتری برای کاربردهای خاص وجود خواهد داشت.
ممکن است بر روی روکش کابل، حروف RM را پس از عدد سایز ببینید. این حروف معرف رسانای گرد چند مفتولی استرندد (نیمه افشان) هستند.
فروش انواع کابل 20 کیلوولت
کابلهای (24)12/20 کیلوولت زمینی که برابر با استاندارد بین المللی IEC 60502-2 و استاندارد ایران شماره 2-3569 تولید میشوند و دارای پروانه کاربرد نشان ملی استاندارد ایران هستند، در برنامه فروش قرار دارند.
کارشناسان فنی و فروش، آماده پاسخگویی به پرسشهای شما، ارائه جزئیات فنی بیشتر یا مشاوره برای انتخاب کابل مناسب، اعلام موجودی روز انبارها یا زمان تحویل و پیشنهاد قیمت روز انواع کابل 20 کیلوولت هستند.