در این بخش به معرفی کابل ولتاژ متوسط و گوناگونی موجود در فهرست تولید و فروش این گروه از کابل های برق میپردازیم.
ولتاژ متوسط یعنی چه؟
نخست به سراغ این پرسش میرویم تا بدانیم که قرار است راجع به چه محصولاتی گفت و گو کنیم. ولتاژ متوسط که در زبان انگلیسی Medium Voltage (مدیوم ولتاژ یا با تلفظ درستتر: میدیوم ولتِیج) گفته میشود، به دسته ای از سطوح ولتاژی اطلاق میگردد. در ایران، عبارت فشار متوسط نیز به این منظور به کار میرود.
متوسط یا میانه یعنی چیزی که میان کم و زیاد قرار دارد. ولتاژ متوسط هم دقیقاً به ولتاژهایی اشاره میکند که بیشتر از فشار ضعیف و کمتر از فشار قوی هستند و میان این دو گروه قرار میگیرند. طبیعتاً کابل ولتاژ متوسط هم به کابلهایی میگوییم که ولتاژ نامی آنها در محدوده یاد شده باشد؛ اما این محدوده دقیقاً چیست؟
در استاندارد بین المللی IEC 60038، ولتاژهایی که بیش از یک کیلو ولت (1000 ولت) و کمتر یا مساوی 35 کیلو ولت هستند در جدولی جداگانه موسوم به رده فشار متوسط یا همان MV قرار میگیرند.
همچنین، مطابق با استاندارد IEC 60502-2 و استاندارد ایران شماره 2-3569، کابلهایی که ولتاژ نامی آنها 6 کیلو ولت تا 30 کیلو ولت (Um=36 KV) است، در یک بخش جداگانه معرفی میشوند که مربوط به همین گروه Medium Voltage خواهند بود. در دسته بندی دیگر نیز به محدوده بالاتر از 1000 ولت تا 45000 ولت اشاره شده است.
با این تعاریف، کابلهایی مانند 6 کیلو ولت، 10 کیلو ولت، 20 کیلو ولت، 30 کیلوولت و 33 کیلو ولت، در همین گروه جای میگیرند.
انواع کابل MV
حال ببینیم کابلهای فشار متوسط از چه تنوعی برخوردارند. برای گفتن انواع این کابل، میتوان فراسنجهای گوناگونی را ملاک قرار داد. در اینجا بر پایه چند متغیر، انواع کابل برق فشار متوسط را برخواهیم شمرد:
- رده ولتاژی:
(12) 6/10، (24) 12/20،
(36) 18/30 یا (36) 19/33 کیلوولت - جنس رسانا: مس یا آلومینیوم
- محل مناسب نصب: خطوط زمینی یا خطوط هوایی
- تعداد رشته ها (Core) : یک یا سه
- سرشت عایق: XLPE (همان پلی اتیلن کراسلینک شده) یا EPR
- جنس روکش: PE, PVC و آمیزه های هالوژن فری و کم دود (LSZH, HFFR)
- حفاظ یا شیلد الکترومغناطیسی: سیمهای مسی، نوار مسی و یا ترکیب این دو
- حفاظت مکانیکی: بدون زره، با زره یا آرمور نواری یا سیمی آلومینیومی یا فولاد گالوانیزه
- حفاظت افزوده در برابر آب: نوارهای مانع نفوذ آب و نوار آلومینیوم/کو پلیمر
کابلهای خاصی هم در این گروه وجود دارند. مثلاً کابل فشار متوسط (5 کیلوولت) مدار روشنایی پرایمری باند فرودگاه، کابلهای زیر دریایی و یا کابلهای MV انعطاف پذیر مورد استفاده در معادن.
معیار دیگری که میتوان بر اساس آن به دسته بندی و تمایز میان کابلهای ولتاژ متوسط پرداخت، سایز یا همان سطح مقطع این کابلهاست:
- تک کُر: 35×1، 50×1، 70×1، 95×1، 120×1، 150×1، 185×1، 240×1، 300×1، 400×1، 500×1 و 630×1
- سه کُر: 50×3، 70×3، 95×3، 120×3، 150×3، 185×3، 240×3 و 300×3
کاربرد کابلهای فشار متوسط
حال که کابل ولتاژ متوسط را تعریف کردیم و مروری بر انواع و اقسام آن داشتیم، بد نیست که پیرامون کاربردهای این کابلها هم بگوییم. موارد زیر را میتوان از محلهای مهم استفاده این گروه از کابلهای قدرت دانست:
- نیروگاه ها و پستهای فشار قوی
- خطوط زمینی و هوایی توزیع برق در شهرها و روستاها
- خطوط زیر دریایی برای اتصال جزایر به شبکه اصلی برق یا ارتباط میان مزارع بادی فراساحلی
- شبکه های اختصاصی تأمین برق صنایع یا کابل اختصاصی الکتروموتورهای MV
- برقراری مدار اولیه سیستم روشنایی باند فرودگاه
- تأمین انرژی الکتریسیته مراکز استخراج نفت و گاز
- برقرسانی به تجهیزات حفاری در معادن
فروش کابل ولتاژ متوسط
سخن به خرید و فروش کابلهای فشار متوسط که میرسد، نکات مهمی مطرح خواهند شد. از میان این نکات میتوان به مواردی مانند نحوه دسترسی به فروشنده یا تأمین کننده، سطح کیفی کابلها و وجود گواهیهای تأیید کننده این موضوع، زمان و مکان تحویل سفارشها، میزان تنوع از نظر ساختار و سایز، وجود رابطه منطقی میان مشخصات فنی با قیمتهای پیشنهادی و پشتیبانیهای تخصصی برای انتخاب بهترین راه حل، اشاره کرد.
مطمئناً در این مورد با ما موافق هستید که هر شرکتی بتواند عملکرد بهتری را در نکات مذکور نشان دهد، موفقتر خواهد بود و مورد توجه شمار زیادی از مخاطبان، همکاران و مشتریان قرار خواهد گرفت.