انواع کابل اعلام حریق | معرفی + فروش

با معرفی انواع کابل اعلام حریق، در خدمت مخاطبین و مشتریان گرامی هستیم. این کابلها، پاسخگوی اکثر سامانه های اعلان، اعلام و اطفای حریق و مدارهای روشنایی اضطراری خواهند بود.

کابل اعلام حریق چیست؟

کابل Fire Alarm مقاوم در برابر حریق

ایمنی، اولین و مهمترین دلیلیست که برای دستیابی به آن، استانداردها، مقررات و تجهیزات مناسب تدوین، طراحی و تولید میگردند. ظرفیت بالقوه ایجاد آتش سوزی در بیشتر ساختمانهای مسکونی، اداری، آموزشی، تجاری، رفاهی و صنعتی وجود دارد.

سالهاست که برای جلوگیری از بروز آتش سوزی و امکان کنترل و محدود کردن آن، از سامانه های اعلان، اعلام و اطفای حریق در ساختمانها استفاده میگردد.

کابلهایی که با عنوان اعلان حریق (Fire Detection) و اعلام حریق (Fire Alarm) معرفی میشوند، دسته ای از کابلها هستند که به منظور تغذیه و ارتباط میان تجهیزات آشکارساز و اعلام حریق به کار گرفته میشوند. مدارهای آشکارساز، آژیر، روشنایی اضطراری و کنترل دود، به وسیله این کابلها برقرار میگردند.

چرا در این کابلها تنوع وجود دارد؟

پیش از آنکه پیرامون انواع کابل اعلام حریق بگوییم، به این نکته میپردازیم که دلیل گوناگونی در این گروه از کابلها چیست. همانطور که گفتیم، سامانه های حفاظت در برابر آتش سوزی، از بخشهای متعددی ساخته شده اند. شرایط کار هر بخش از این سیستم، ایجاب مینماید که کابلی متناسب با آن طراحی و استفاده شود.

از طرفی، ویژگیها و شکل و نوع ساختمانها متفاوت از یکدیگرند. بر این اساس، کیفیت عملکرد سامانه های اعلام حریق هم متفاوت خواهد بود و به تبع آن ممکن است از کابلها و سایزهای مختلف استفاده گردد.

در یک جمع بندی، میتوان دلایل مهم تنوع در این کابلها را اینگونه برشمرد:

  • تفاوت در تجهیزاتی که به کابلها متصل هستند
  • تفاوت در مشخصات ساختمانها
  • گوناگون بودن شیوه عملکرد و مدارهای سیستمهای حفاظت در مقابل حریق
  • تفاوت در طراحی سامانه اعلام حریق (متعارف، آدرس پذیر و …)

انواع و کد کابل اعلان و اعلام حریق

انواع کابل اعلام حریق

  1. کابل 300/500 ولت افشان مسی با عایق PVC، شیلد بافت مسی و روکش طوسی بازدارنده گسترش شعله و خود خاموش کن با کد: YSLCY یا H05VC4V-F
  2. کابل 600/1000 ولت افشان مسی با عایق XLPE، دارای فویل آلومینیومی و شیلد بافت مس قلع اندود و روکش قرمز بدون هالوژن، کم دود و Flame Retardant با کد: N2XCH
  3. کابل 300/500 ولت افشان مس قلع اندود با عایق SiR، بدون شیلد، با روکش سیلیکون رابر مقاوم در برابر حرارت اُخرایی و کد: SIHSI یا SiHF
  4. کابل افشان مس قلع اندود 300/500 ولتی با عایق سیلیکون، فویل آلومینیومی، بافت مس قلع اندود و روکش اُخرایی سیلیکون رابر مقاوم در برابر حرارت با کد: SIHCSI یا SiHF-C-Si
  5. کابل 300/500 ولت مس ساده یا قلع اندود افشان با عایق سیلیکون مقاوم در برابر آتش، فویل آلومینیومی و شیلد مس قلع اندود و روکش مقاوم در برابر حریق بر پایه سیلیکون با کد: SIFRHCSI
  6. کابل مفتولی یا نیمه افشان مسی 300/500 ولت با عایق سیلیکونی مخصوص، فویل آلومینیومی و سیم محافظ مدار و روکش ترموپلاستیک قرمز ضد حریق: Fire Resistant Cable

اصطلاحات رایج برای این کابلها:

  • Flame Retardant
    Self-Extinguishing &: بازدارنده گسترش شعله و خود خاموش شونده. تمامی کابلهای 6 ردیف بالا، دارای این ویژگی هستند.
  • LSZH، LSHF و LSFOH: بدون هالوژن و گازهای سمی و کم دود. کابلهای ردیف 2 تا 6 این ویژگی را دارند.
  • HFFR: هالوژن فری و بازدارنده گسترش زبانۀ آتش. کابلهای ردیف 2 تا 6 دارای این مزیت هستند.
  • Heat Resistant: مقاوم در برابر حرارت. ردیفهای 3 تا 6 دارای این ویژگی هستند.
  • Fire Resistant: مقاوم در برابر آتش (اصطلاحاً کابل نسوز). کابلهای ردیف 5 و 6 این گونه اند.
  • ,Fire Survival, Fire-Proof
    Fire Performance: عملکرد در زمان آتش سوزی، ضد حریق و دارای توانایی حفظ ساختار در برابر آتش. ردیفهای 5 و 6 قادر به حفظ یکپارچگی خود در هنگام آتش سوزی و در زمان معین خواهند بود.

افزون بر این کابلها، ساختارهای دیگری نیز وجود دارند. کابل فایر آلارم با غلاف فلزی (Metal Clad, MC) که در آمریکای شمالی کاربرد بیشتری دارد و کابل با نوار میکا، از جمله این مواردند.

Fire Resistant با Fire Resistance تفاوتی دارد؟

دو واژه Resistant و Resistance به یک معنا و مفهوم هستند؛ تنها از نظر دستور زبان یا نقش در جملات انگلیسی متفاوت خواهند بود. Resistance یک اسم است که معادل آن در پارسی میشود «مقاومت» یا «پایداری». Resistant اما یک صفت است که برابر پارسی آن «مقاوم» یا «پایدار» خواهد بود. میبینیم که هر دوی این لغات به یک مفهوم اشاره دارند؛ با این تفاوت که یکی اسم است و دیگری صفت.

مثلاً، زمانی که سخن درباره آزمایش مقاومت در برابر آتش است، از اسم که Resistance است استفاده میکنیم و میگوییم Fire Resistance Test و آنگاه که میخواهیم ویژگی و صفت پایداری در برابر حریق را به یک کابل نسبت دهیم و بگویم کابل مقاوم در برابر آتش است، درست این طور خواهد بود که ترکیب Fire Resistant Cable را به کار بریم.

استاندارد کابل های اعلام حریق

  • IEC 61034: چگالی دود منتشر شده از آمیزه های عایقی و روکش کابلها پس از سوختن
  • IEC 60754: مقدار گازهای اسیدی و هالوژنی حاصل از سوختن عایق و روکش کابل
  • IEC 60332: بازدارندگی گسترش شعله توسط روکش کابل
  • IEC 60331: آزمون حفظ یکپارچگی کابل در مقابل آتش و تنش مکانیکی
  • BS 7629-1: تست حفظ یکپارچگی مدار تحت تأثیر آتش سوزی، شوک مکانیکی و پاشش آب
  • BS/EN 50200: روش تست مقاومت در برابر آتش با دمای 40±830 C° کابلهای کوچک حفاظت نشده برای استفاده در مدارهای اضطراری
  • BS 6387; Cat CWZ: الزامات کابلها برای حفظ یکپارچگی مدار در مقابل آتش با دمای 650 و 950 سانتیگراد به همراه ضربات مکانیکی و پاشش آب
  • BS 8519: راهنمایی برای انتخاب و نصب کابل های برق و کنترل مقاوم در برابر آتش
  • BS 8434: روشهای آزمون مقاومت کابلها در برابر آتش با دمای 930 سلسیوس به انضمام شوک فیزیکی و پاشش آب
  • VDE 0482-332: آزمون استحکام کابلها در برابر انتشار شعله عمودی
  • INSO 1926-3: مشخصات کابلهای مقاوم در برابر حرارت با عایق سیلیکون
  • IEC 60228: استاندارد مشخصات رسانای کابلها

مدت زمان پایداری کابل در وضعیت آتش سوزی

استاندارد تست کابل اعلام حریق نسوز

در استاندارد BS/EN 50200، چند دسته بندی زمانی برای مقاومت در برابر آتش با دمای 830+ سلسیوس با ضربه مکانیکی (BS EN 50200- Annex D) یا مقاومت در برابر آتش، ضربه و پاشش مستقیم آب (مطابق ضمیمۀ E استاندارد BS/EN 50200) تعیین شده است که عبارتند از:

  • PH 15
  • PH 30
  • PH 60
  • PH 90
  • PH 120

اعداد 15، 30، 60، 90 و 120، دقایقی را اعلام میکنند که کابل تحت آزمایش مذکور قرار میگیرد و چنانچه در پایان هر یک، کابل همچنان به عبور جریان الکتریکی ادامه بدهد و یکپارچگیش را حفظ کند، در دسته مرتبط قرار میگیرد.

بر این مبنا، مثالهایی از کاربرد کابلها با نگاهی بر استاندارد BS 8519 اعلام میشود:

  1. کابل PH 30: میتواند به عنوان کابل اعلان و اعلام حریق در ساختمانهایی که به تخلیه مرحله ای در زمان وقوع آتش سوزی احتیاج ندارند، به کار رود.
  2. کابل PH 60: در مدارهایی مانند روشنایی اضطراری که مدت زمان پایداری طولانیتر از ردیف قبل مورد انتظار خواهد بود، استفاده میگردد.
  3. کابل PH 120: گزینه ای مطلوب برای کابل اعلام حریق، روشنایی اضطراری، کنترل دود و اطفاء حریق در مجتمعها و ساختمانهای بلند مرتبه که به مدت زمان بیشتری برای تخلیه نیاز دارند.

تأییدیه کابل Fire Alarm

وجود گواهی تأیید کننده کابلهای اعلام حریق، یکی از راه های پیشنهادی به منظور اطمینان از کیفیت عملکرد آنها محسوب میشود. چون این تأییدیه ها توسط سازمان یا نهادی ثالث که مستقل از تأمین کننده و مشتریست صادر میگردد، میتواند بیشتر مورد اطمینان قرار بگیرد.

گواهی LPCB معروفترین این تأییدیه ها برای کابلهای اعلام حریق است. LPCB برگرفته از سرواژه های Loss Prevention Certification Board است که ترجمه آن میشود: «هیئت صدور گواهینامه پیشگیری از ضرر». این هیئت که زیر مجموعه Red Book Live و گروه BRE است، کابلهای فایر آلارم را مطابق استانداردهای مزبور آزمایش میکند و در صورت مثبت بودن نتیجه آزمون، برای کابل مورد نظر و تولید کننده آن مبادرت به صدور گواهینامه مینماید.

در ایران، مرکز تحقیقات مسکن و شهرسازی و سازمان آتش نشانی اقدام به ارائه گواهینامه فنی و فهرست کابلهای مقاوم در برابر حریق تأیید شده نموده اند. این تأییدیه ها برای پروژه های ساختمان سازی در ایران مورد توجه قرار میگیرند.

فروش انواع کابل اعلام حریق

فروش انواع کابل اعلام حریق

انواع کابل اعلان و اعلام حریق که به حضور شما معرفی شدند، قابل تحویل و ارسال برای مشتریان گرامی خواهند بود. این کابلها از نظر سایز گوناگون هستند؛ اما رنجهای 1.5×2 (یا 1.5+1.5×2)، 1.5×3، 1.5×4 و 2.5×2، تقاضای نسبی بیشتری دارند.

مالکان انواع ساختمانهای در حال احداث یا نوسازی، صاحبان کارگاهها، کارخانه ها و انبارها، شرکتهای فعال در پروژه های ساختمانی و کارفرمایان و مجریان طرحها و سامانه های اعلام حریق میتوانند با خیالی آسوده نسبت به سفارش این کابلها اقدام نمایند. این آسودگی هم از بابت اصالت کالا و هم خرید با قیمت مناسب خواهد بود.

تماس با ما